curacao wonen

Levensonderhoud

Stroomonderbreking

pagatinuMet grote regelmaat zijn er stroomonderbrekingen op Curacao. Enerzijds door onderhoud of capaciteitsproblemen, anderzijds door het stelen van koper.

aqualectra

Stroomonderbreking op Curacao

Met grote regelmaat zijn er stroomonderbrekingen op Curacao. Enerzijds door onderhoud of capaciteitsproblemen, anderzijds door het stelen van koper. Het stroombedrijf Aqualectra doet er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar ze kunnen niet voorkomen dat er soms hele wijken zonder stroom zitten omdat er nu eenmaal onderhoud moet plaatsvinden of omdat er te weinig capaciteit voorhanden is.

Onderhoud

Het onderhoud aan het stroomnet betekent dat er af en toe onderdelen vervangen of afgesteld moeten worden. Tijdens de uitvoer van het onderhoud zal de stroom tijdelijk onderbroken worden in het gebied waar de monteurs bezig zijn. Op het eiland zijn er zo'n 1400 stroomstations. Per jaar kunnen er 500 onderhoudsbeurten worden gegeven, waardoor het dus zo'n 3 jaar duurt om elk station te onderhouden.
In Nederland merken wij haast nooit iets van het onderhoud aan het stroomnet. Het stroomnet in Nederland is zo uitgebreid, dat de monteurs veel vaker een 'stroomomlegging' kunnen plaatsen. Het stroomnet is een stuk minder complex. Maar dat betekent ook dat het 'omleggen' van stroom haast niet mogelijk is in de wijken. Vandaar dat de stroom dan onderbroken wordt. In Nederland is ook het capaciteits probleem niet aan de orde, omdat bij eventuele tekorten de stroom 'geïmporteerd' van de omliggende landen.

De onderhoudsbeurten/stroomonderbrekingen worden gelukkig wel duidelijk gecommuniceerd in de lokale media zoals in de kranten en op internet.

Stroom tekorten

Regelmatig zijn er berichten dat er stroomtekorten zijn. De capaciteit van de volledig werkende centrale is net voldoende. Maar door onderhoud aan bijvoorbeeld de generatoren bij Aqualectra, heeft men vaak een capaciteitsprobleem. Wanneer er een generator uitvalt, dan wordt er niet genoeg stroom opgewekt om het hele eiland van stroom te voorzien. In zulke gevallen zal Aqualectra gaan 'schakelen'. Om de 2 à 4 uur wordt er een andere wijk afgesloten van stroom. Dat is voldoende om de vriezers en koelkasten niet te laten ontdooien. Na 2 tot 4 uur wordt de stroom in de wijk weer aangezet, en wordt er een andere wijk afgesloten. Door een hele wijk af te sluiten, wordt er bespaard op de stroomverbruik.

De tekorten worden gecompenseerd door het windmolenpark aan de noordkant van Curacao, en door de BOO centrale op het terrein van de Isla Raffenaderia. Maar als er te weinig wind is, dan betekend dat gelijk een capaciteitsprobleem in de elektriciteits voorziening. Er zijn in het verleden ook grote aggregratoren ingehuurd om aan de stroomvraag te kunnen blijven voldoen.

Koper stelen

Curacao heeft veel rotsbodem, waardoor het vaak lastig/te duur is om de hoofdleidingen goed en diep in de grond te graven. Wanneer u op het eiland rondrijdt, dan zult u regelmatig de waterleidingen bovenop de grond zien liggen. Dit geldt ook voor de stroomleidingen. Deze liggen soms half begraven, en als ze goed begraven zijn, dan liggen ze niet diep in de grond.

De dievengilde blijkt de dikke koperkabels van het stroomnet een aantrekkelijke manier te vinden om aan geld te komen. Het gebeurt dan ook met enige regelmaat dat ze 'een stuk koperkabel' doorknippen en weghalen. Met als gevolg dat er een wijk, of soms zelfs een heel gebied zonder stroom komt te zitten. Dit duurt dan meestal ook langere tijd, want Aqualectra zal eerst de locatie moeten vinden waar de 'breuk' zit.  Het koper kunnen ze eenvoudig inleveren bij die oude metalen opkopen.

Geen stroom - Wat nu?

Het belangrijkste, houd uw vriezer en koelkast gesloten. De temperatuur in de kast kan het dan wel even volhouden.
Veel bedrijven en particulieren hebben een eigen stroom aggregator als backup. Een aggregator is op Curacao dan ook geen overbodige luxe. Per maand staat de aggregator altijd wel een keer aan omdat er geen elektriciteit is. Overigens is het verstandig om ook uw aggregator goed te beschermen tegen de dievengilde. Het is een gewild artikel om ongevraagd van eigenaar te wisselen.

Voor uw computer is het ten zeerste aan te bevelen om de computer aan te sluiten op een UPS (Uninterruptable Power Supply). Bij stroomuitval kan uw PC nog zo'n 15 minuten doorwerken op de de accu van een UPS. U heeft dan voldoende tijd om uw werk op een correcte manier af te sluiten en eventueel over te schakelen naar een stroomaggregator.

Stroom is duur!

De operationele kosten om de centrales draaiende te houden zijn enorm. Tel daarbij de hoge olieprijs bij op, en u zult begrijpen dat er grote bedragen nodig zijn om iedereen van voldoende elektriciteit te kunnen voorzien. Het probleem is vooral het aantal bewoners op het eiland. Het totale bedrag zal opgebracht moeten worden door de 150.000 personen tellende bevolking. U zult begrijpen dat de kosten per persoon daarom behoorlijk hoog zijn. (Zie ook: Elektriciteit en Water kosten)

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL