curacao wonen

Levensonderhoud

Elektriciteit en water kosten

pagatinuElektriciteit en water zijn duur op Curacao. En ondanks dat je geen verwarming meer nodig hebt, rijzen de kosten snel de pan uit. Vooral airco's zijn grote stroomvreters. Maar ook je tuin besproeien, een zwembad vullen, of zelfs lang douchen, het kost veel geld!

Lees verder over de kosten van drinkwater en elektriciteit van Aqualectra.

aqualectraEnergie op Curaçao wordt geleverd door het bedrijf Aqualectra, tevens leverancier van het (schaarse) drinkwater. De elektriciteitsprijzen en waterprijzen zijn erg duur. Een verklaring daarvoor is, dat er een grote fabriek draaiende gehouden moet worden, plus dat de olieprijzen erg hoog zijn. Al die kosten moeten worden gedeeld door relatief weinig aansluitingen, dus is de prijs hoog. Er wonen tenslotte maar zo'n 160.000 mensen op het eiland. Vergelijk dat met de ruim 17 miljoen inwoners in Nederland, en je begrijpt dat de kosten per persoon hoger zijn.

Anyway, water en elektra ... duur dus ...

De kosten van het water en elektra

(laatste peildatum februari 2023)

Elektriciteit

Kosten: Naf 0,7139 per kWh (=€ 0,37 per kWh).

Een klein sommetje:
Wanneer 1 airco van 2500 watt 7 uur per dag draait, dan kost u dat ruim Naf 12 per dag! Toch iets om even rekening mee te houden.

Per maand moet je toch al snel rekenen op zo'n 400 tot 600 gulden aan elektriciteit verbruik voor een gemiddeld gezin en een gemiddeld huis. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het 'bespaargedrag'. Zo kun je spaarlampen gebruiken, de standby-stand van TV en computers uitschakelen, korte wasprogramma's, volle wasmachines draaien, geen airco gebruiken, en noem maar op.

Aqualectra bied een uitgebreid overzicht over de kosten van elektriciteit per apparaat en het waterverbruik.
<Klik hier - Overzicht>

Voor diegene die niet weten wat kWh is;
kWh staat voor Kilo-Watt-Hour. Dat betekend: 1000 Watt per uur.

Om het uur-verbruik van een apparaat uit te rekenen kunt u het volgende gebruiken:
<Wattage van het apparaat> / 1000 = <Het aantal kWh> X <de Prijs per kWH> = <de Kosten> per uur.
Een airco van 2500 watt / 1000 = 2,5 kWh  (Dus 2,5 kilo Watt per uur) X Naf 0,7139 = Naf 1,79 per uur.

Water

Kosten: Naf 9,43 (€ 4,93) per M3.
Er wordt geschat dat een gemiddeld gezin van 4 personen ongeveer 15 m3 water verbruikt per maand. Dat is dus Naf 141.48 per maand.
Ook dit is weer sterk afhankelijk van, ... inderdaad, ... de gebruiker. Je kunt heerlijk een half uur onder de douche staan, maar weet dan wel dat het geld dan letterlijk als water wegstroomt!

Warm water

De meeste huizen op Curacao hebben geen warm water voorziening. Warm(!) water? Hoor ik je nu denken! Nou, ik kan je vertellen, in de middag of avond is een 'koude' douche heerlijk! Maar 's morgens, dan is het meestal niet zo lekker! De meeste waterleidingen liggen bovengronds, je kunt zo overal de leidingen zien liggen naast de weg, en van de weg naar het huis. Doordat die leidingen bovengronds liggen, worden ze verwarmd door de zon. Daarom is het in de middag of avond lekker douchen want het leidingwater is dan op een lekkere temperatuur.

's Morgens heeft de zon nog niet de leidingen opgewarmd. En dan is het water dus best wel koud om onder te staan. Wanneer je pas op het eiland bent valt dat wel mee, maar wanneer je er al langer bent, dan ben je gewend aan de temperaturen. Dus dan vind je het ook sneller 'koud'. Hetzelfde is het, wanneer het de hele dag bewolkt en regenachtig is. Ook dan is het douchen 'koud'!

Gelukkig zijn er apparaten te koop bij de bouwmarkten die je tussen de douchekop en de kraan kunt plaatsen. Die verwarmen het water dan elektrisch. En dat zie je nu wel heel vaak in de huizen. De hotels hebben uiteraard wel gewoon warm water.

Vaak deed ik het zo (vooral 's morgens!); mijzelf natmaken, kraan dicht, inzepen en haren wassen, kraan open en afspoelen. En op deze manier scheelt het ook weer in de waterkosten.

Water voor de tuin

Toevallig was het bij mijn huis zo, dat het douchewater via een pijp op de achterplaats terecht kwam, dus niet in de riolering (septictank). Dat water ving ik op en gebruikte dat voor het bewateren van de tuin. Scheelt weer in de kosten toch?  Ook zie je regelmatig dat het regenwater opgevangen wordt in regentonnen of van die grote 1000 liter tanks.

Zo zal je ook niet de tuin rijkelijk voorzien van water, maar alleen het hoognodige. Overigens, daarom zie je vaak van die 'windmolens' in tuinen staan; die pompen het grondwater omhoog en dat water wordt dan gebruikt voor de tuinen.

Aqualectra heeft een brochure die tips geeft voor het besparen.
<Klik hier - Engelse Brochure>

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 6753562
Vanuit Nederland: 005999-675362 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk:

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL