curacao wonen

Levensonderhoud

Elektriciteit en water kosten

pagatinuElektriciteit en water zijn duur op Curacao. En ondanks dat je geen verwarming meer nodig hebt, rijzen de kosten snel de pan uit. Vooral airco's zijn grote stroomvreters. Maar ook je tuin besproeien, een zwembad vullen, of zelfs lang douchen, het kost veel geld!

Lees verder over de kosten van drinkwater en elektriciteit van Aqualectra.

Energie op Curaçao wordt geleverd door het bedrijf Aqualectra, tevens leverancier van het (schaarse) drinkwater. De elektriciteitsprijzen en waterprijzen zijn erg duur. Een verklaring daarvoor is, dat er een grote fabriek draaiende gehouden moet worden, plus dat de olieprijzen erg hoog zijn. Al die kosten moeten worden gedeeld door relatief weinig aansluitingen, dus is de prijs hoog. Er wonen tenslotte maar zo'n 160.000 mensen op het eiland. Vergelijk dat met de ruim 17 miljoen inwoners in Nederland, en je begrijpt dat de kosten per persoon hoger zijn.

Anyway, water en elektra ... duur dus ...

De kosten van het water en elektra

(laatste peildatum mei 2024)

Elektriciteit

Kosten: Naf 0,7098 per kWh (=€ 0,37 per kWh).

Een klein voorbeeldje: De Airco
Het stroomverbruik van airco’s verschilt nogal. In dit voorbeeld gaan we uit van vaste split-unit airco. Vaak hebben deze airco's een vermogen van tussen de 2 en 5 kWh. Nu is dit het maximale vermogen en is het zeker niet zo dat dit vermogen continue wordt gebruikt. Enkel wanneer de airco op volle stand staat verbruikt het het volledige vermogen. Gemiddeld kunnen we uitgaan van 1 kWh per uur aan stroomverbruik voor een airco. 
Wanneer je één airco 10 uur op een dag laat draaien, dan kost je dat Naf. 7,00 per dag. Toch iets om even rekening mee te houden.

Per maand moet je toch al snel rekenen op zo'n 300 tot 500 gulden aan elektriciteit verbruik voor een gemiddeld gezin en een gemiddeld huis met 2 tot 3 airco's. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het 'bespaargedrag'. Zo kun je spaarlampen gebruiken, de standby-stand van TV en computers uitschakelen, korte wasprogramma's, volle wasmachines draaien, geen airco gebruiken maar ventilatoren, en noem maar op.

Aqualectra bied een uitgebreid overzicht over de kosten van elektriciteit per apparaat en het waterverbruik.
<Klik hier - Overzicht>

Voor diegene die niet weten wat kWh is;
kWh staat voor Kilo-Watt-Hour. Dat betekend: 1000 Watt per uur.

Om het uur-verbruik van een apparaat uit te rekenen kunt u het volgende gebruiken:
<Wattage van het apparaat> / 1000 = <Het aantal kWh> X <de Prijs per kWH> = <de Kosten> per uur.
Een airco van 2500 watt / 1000 = 2,5 kWh  (Dus 2,5 kilo Watt per uur) X Naf 0,7098 = Naf 1,78 per uur. (Als deze op vol vermogen zou draaien.)

Water

Kosten: Naf 8,69 (€ 4,49) per m3 tot 9 mper maand. Daarna kost het Naf. 13,84 per m,
Er wordt geschat dat een gemiddeld gezin van 4 personen ongeveer 15 m3 water verbruikt per maand. Dat is dus Naf 161,00 ( € 83,00) per maand.
Ook dit is weer sterk afhankelijk van, ... inderdaad, ... de gebruiker. Je kunt heerlijk een half uur onder de douche staan, maar weet dan wel dat het geld dan letterlijk als water wegstroomt!

Wij zijn een stel/gezin van 2 personen; douchen dagelijks; we hebben een wasmachine en een vaatwasmachine. Wij zijn gemiddeld Naf. 85,00 per maand kwijt.

Warm water

Warm(!) water? Hoor ik je nu denken! Nou, ik kan je vertellen, in de middag of avond is een 'koude' douche heerlijk! Maar 's morgens, dan is het meestal niet zo lekker! De meeste waterleidingen liggen bovengronds, je kunt zo overal de leidingen zien liggen naast de weg, en van de weg naar het huis. Doordat die leidingen bovengronds liggen, worden ze verwarmd door de zon. Daarom is het in de middag of avond lekker douchen want het leidingwater is dan op een lekkere temperatuur. En soms zelfs gewoonweg heet.

's Morgens heeft de zon nog niet de leidingen opgewarmd. En dan is het water dus best wel koud om onder te staan. Wanneer je pas op het eiland bent valt dat wel mee, maar wanneer je er al langer bent, dan ben je gewend aan de temperaturen. Dus dan vind je het ook sneller 'koud'. Hetzelfde is het, wanneer het de hele dag bewolkt en regenachtig is. Ook dan is het douchen 'koud'!

Gelukkig zijn er apparaten te koop bij de bouwmarkten die je tussen de douchekop en de kraan kunt plaatsen. Die verwarmen het water dan elektrisch. En dat zie je nu wel heel vaak in de huizen. De hotels hebben uiteraard wel gewoon warm water.

Vaak deed ik het zo (vooral 's morgens!); mijzelf natmaken, kraan dicht, inzepen en haren wassen, kraan open en afspoelen. En op deze manier scheelt het ook weer in de water- en stroomkosten.

Water voor de tuin

Toevallig was het bij mijn huis zo, dat het douchewater via een pijp op de achterplaats terecht kwam, dus niet in de riolering (septictank). Dat water ving ik op en gebruikte dat voor het bewateren van de tuin. Scheelt weer in de kosten toch?  Ook zie je regelmatig dat het regenwater opgevangen wordt in regentonnen of van die grote 1000 liter tanks.

Heel veel huizen hebben een waterput laten boren (een 'deepwell' ) , waaruit grondwater gepompd kan worden voor het besproeien van de tuin.  Het omhoogpompen is dan electrisch, of met behulp van 'windmolens' die je vaak in tuinen ziet staan.

Zwembad vullen met leidingwater

Wij hebben een klein 'opzetbad'  van 2x3 meter. Daar gaat 5 maan water in. Dat kost dus 5 x Naf. 13,84 per mis Naf 69,00 om enkel het bad te vullen.
Een zwembad van 6m x 3m in de tuin heeft al snel een inhoud van 30 m3. Dat kost dus 30 x Naf. 17,75 (hoog tarief) per mis Naf 532,00(!) om het bad te vullen.
Daarna is er erg veel verdamping dus zal het bad regelmatig bijgevuld moeten worden.

Daarom hebben de meeste mensen met een zwembad een waterput/deepwell. Dat scheelt enorm in de waterkosten.

Aqualectra heeft een brochure die tips geeft voor het besparen.
<Klik hier - Engelse Brochure>

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL