curacao wonen

Emigreren naar Curacao

Emigreren, dus enkele reis ... fout!

hato tower thumbEen vraag die altijd weer terugkomt: Ik ga emigreren naar Curacao. Dus ik boek een enkele reis vliegticket. Of moet ik toch een retourticket boeken?

Wij leggen u haarfijn uit of u voldoende heeft aan een enkele reis, of dat u toch echt beter een retourticket kunt nemen.

Let op: Onderstaande tekst geldt voor Nederlanders niet op Curaçao geboren (Personen met de Nederlandse nationaliteit die niet vallen onder artikel 1 van de Landsverordening Toelating en Uitzetting).


Het is de meest logische optie; U gaat emigreren naar Curacao dus heeft u voor de vliegreis alleen maar de heenreis nodig. U bent namelijk niet van plan om snel weer terug te komen. Ook denkt men vaak dat een enkele reis goedkoper is dan de retourticket.

Heel concreet: Ga je emigreren naar Curacao en je hebt nog geen Verklaring van Rechtswege, dan heb je tòch een retourticket nodig!
Om de pijn te verzachten: Een retourticket is vaak goedkoper dan een enkele reis, raar maar waar. Houd vooral de akties in de gaten van de vliegmaatschappijen.

Retourticket nodig bij emigratie Curacao? Waarom?

Wanneer u gaat emigreren, dan zult u de "Verklaring van Rechtswege" (VvR) aan moeten vragen om te mogen werken, en om langer dan 6 maanden op Curacao te mogen verblijven. Pas wanneer u in het bezit bent van de VvR mag u langer dan 6 maanden op het eiland verblijven. Werken mag al wel, vanaf het moment dat u de aanvraag VvR ingediend heeft.

Als u de VvR nog niet in het bezit heeft, wordt u door de immigratiedienst op vliegveld Hato gezien als 'toerist'. Ook als u wenst te emigreren!
Ongeacht of u bent uitgeschreven uit Nederland, ongeacht allerlei documenten of argumenten... officieel bent u voor de immigratiedienst op dat moment een bezoeker/toerist! En de toelatingseisen voor een toerist zijn op dat moment van toepassing.

Zonder VvR bent u 'bezoeker' en mag u niet langer dan 180 dagen (6 maanden) per 12 maanden op Curacao zijn. En juist om die reden mag de immigratiedienst u de toegang tot Curacao weigeren wanneer u geen retourticket heeft. Men wil er namelijk zeker van zijn dat een bezoeker ook daadwerkelijk weer vertrekt van het eiland na maximaal 6 maanden.

Dit geldt ook als u al wel een aanvraag ingediend heeft, maar de VvR nog niet toegekend is. U heeft op dat moment nog steeds geen VvR, dus u bent 'bezoeker'! Zoals al eerder gezegd; U mag dan wèl werk zoeken en werken.

Meeste emigranten hebben geen VvR bij aankomst

De meeste emigranten hebben bij vertrek naar Curacao nog geen baan op het eiland (of voldoende middelen van bestaan zoals een pensioenuitkering of goede bankrekening). Zij zullen pas na aankomst op het eiland de VvR aanvraag indienen en op zoek gaan naar werk.

Zonder werkcontract of voldoende middelen van bestaan kun je vooraf geen VvR krijgen.
Dus ben je toerist, dus moet je een retourticket kunnen laten zien. Zo niet, dan kan de toegang tot Curacao geweigerd worden en wordt je teruggestuurd!

Ik zeg bewust 'kan', want er zijn genoeg verhalen van mensen waarbij het wel gelukt is om zonder retourticket toch gewoon door mogen gaan. De kans dat het lukt wordt wel steeds kleiner! De toelatingseisen en screening wordt steeds meer geautomatiseerd en strenger toegepast.

Een enkeltje boeken kan, met VvR op zak

U kunt een enkele reis boeken wanneer u in het bezit bent van de VvR. Alleen dan mag u langer dan 6 maanden verblijven op Curacao, en zullen ze u dus toelaten bij de immigratiedienst.

Het is mogelijk om de VvR aanvraag al in Nederland te regelen, zodat u al voor vertrek naar Curacao in het bezit bent van de VvR. De aanvraag dient online ingevuld te worden <Online VvR aanvraag>, en de kosten voor de aanvraag dient u dan ook direct te betalen.

Voor toekenning van de VvR heeft u al wel een werkgeverscontract of bewijs van voldoende geldelijke middelen/inkomen nodig. U kunt u de VvR aanvraag ook door een gemachtigde persoon op Curacao laten indienen. Of door bedrijven zoals DosMundos , I For All en NaKaminda. Die zijn gespecialiseerd in het begeleiden en aanvragen van de VvR voor de emigrant naar Curacao.

Nog maar een keer ten overvloede; Een aanvraag VvR is niet hetzelfde als een VvR hebben. Met een bewijs van VvR aanvraag mag u al wel gaan werken, maar nog niet langer dan 6 maanden verblijven. Met de VvR in handen mag u wel langer dan 6 maanden verblijven.

Enkele reis geboekt, ... wat nu?

Door onwetendheid hebben veel emigranten gewoon een enkele reis geboekt, en die hebben dus een probleem. Ik kan het helaas niet mooier maken. Of u zorgt voor vertrek voor een VvR, of u moet een retourticket hebben.

Heeft u een enkele reis geboekt (en geen VvR), dan adviseer ik u om contact op te nemen met de vliegmaatschappij om alsnog de tickets om te boeken naar een retourticket. Dit kost uiteraard extra. Bij goedkope economyclass tickets is niet altijd mogelijk om een ticket om te boeken en zult u dus extra vliegtickets voor de terugreis moeten aanschaffen.

Ik adviseer om de terugreis (die u toch niet maakt) tot maximaal 3 weken na aankomst te laten plaatsvinden, een normale vakantieperiode. Blijft u namelijk langer, dan zal de beambte al sneller vragen naar een bewijs van voldoende geldelijke middelen waarmee u de periode tussen 'aankomst' en 'vertrek' kunt overbruggen. Bent u 'gewoon op vakantie' dan zal men nergens acht op slaan bij de immigratiedienst, en u gewoon als toerist door laten gaan.

Wordt u de toegang ontzegd op vliegveld Hato, dan wordt men vaak nog wel toegelaten wanneer u ter plaatse vliegtickets voor de terugreis naar Nederland koopt. Onnodig om te zeggen dat dit vaak een erg dure grap is.

Retourticket, ... en niet vliegen?

Zo simpel is het eigenlijk. U heeft wel een retourdatum en een vliegticket voor die datum, maar u stapt gewoonweg niet in het vliegtuig. Uw stoel blijft leeg. Inmiddels zult u dan wel uw aanvraag voor de VvR ingediend hebben en zit u in de papiermolen voor het inschrijven op het eiland. Gewoon heerlijk genieten van het eilandleven. Geen haan die er naar kraait. Dit is ook de reden dat vliegtuigen vaak overboekt zijn. De vliegmaatschappijen boeken meer passagiers dan er zitplaatsen zijn, omdat er altijd wel een paar passagiers niet instappen. Soms gaat helaas die vlieger niet op en hebben ze meer passagiers in de wachtrij staan, dan er plaats is in het vliegtuig en worden er dus passagiers overgeboekt naar een andere vlucht.

Het 'Digitale Immigratie Card' formulier invullen

Alle reizigers die naar Curacao reizen, en (nog) geen inwoner van Curacao zijn, moeten verplicht het Digitale Immigratie Card (DI Card) invullen.Dit moet u dus ook verplicht invullen wanneer u emigreert en nog geen VvR op zak heeft. Deze DI Card wordt gecontroleerd bij de paspoortcontrole op Hato.

Mijn advies: U vult het in alsof u op vakantie gaat. Dus doel verblijf is 'vakantie'. U vult de retourdatum in die ook op uw retourticket staat. Het verblijfadres kan een appartement zijn, of gewoon een adres bij 'vrienden'.

Wat ik hier nu meldt mag natuurlijk officieel niet. Het formulier moet naar waarheid ingevuld worden. Ik accepteer dan ook geen enkele aansprakelijkheid over dit advies. Maar ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat dit problemen oplevert.

 

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL