curacao reizen

Huisdier meenemen

Hond of kat naar Curacao

Voordat uw huisdier mee mag naar Curacao zult u 2x langs uw dierenarts moeten gaan.

  • 1e keer - Minimaal 3 weken voor vertrek
    Voor een rabies vaccinatie en eventueel een identificatie-chip. (chippen).
  • 2e keer - Binnen 2 weken voor vertrek
    Ontwormingskuur
    Gezondheidsverklaring, ondertekend door uw dierenarts.

Voor beide consults moet u tevens het dierenpaspoort in laten vullen! Met daarin de vermeldingen van alle bovenstaande behandelingen: Vaccinatie / Ontworming / Gezondheidsverklaring.

Vaccinaties

Voor het invoeren van honden en katten moet u een bewijs van vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies, lyssa) overleggen.  Heeft uw hond of kat deze vaccinatie niet, dan mag deze niet mee op reis!

  • De rabies vaccinatie mag pas worden gegeven vanaf een leeftijd van 12 weken.
  • De vaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór vertrek worden gegeven vanwege de incubatietijd van het vaccin.
    Omdat u ook een gezondheidsverklaring nodig heeft van de dierenarts die niet ouder is dan 14 dagen voor vertrek, adviseer ik om de vaccinatie 4 tot 5 weken voor vertrek in te plannen in uw agenda.
  • U moet het bewijs van vaccinatie kunnen tonen aan de douane medewerker. De vaccinatie wordt bijgeschreven in het dierenpaspoort, dus het tonen van dit paspoort is geldig.

Opmerking: Uw huisdier moet gechipd zijn, vóórdat de rabies vaccinatie gezet wordt.  U kunt tijdens het dierenarts bezoek voor de vaccinatie ook direct de chip laten plaatsen.  Het mag dus niet achteraf.

Ontwormingskuur

Honden en katten moeten zijn behandeld tegen ectoparasieten, met een langwerkend middel (>28 dagen), binnen 14 dagen voor vertrek. En tegen endoparasieten (wormen), binnen 14 dagen voor vertrek.

  • Het middel moet in Nederland officieel geregistreerd zijn.
  • Laat het datum en tijd aantekenen in het dieren paspoort als bewijs van vaccinatie.

Gezondheidsverklaring

Wanneer u naar Curacao reist met uw hond of kat dan moet u een originele gezondheidsverklaring overleggen.  Deze mag niet ouder zijn dan 14 dagen vóór het vertrek uit het land van herkomst.

Maak (ruim op tijd) een afspraak bij uw dierenarts zodat u zeker weet dat u in de twee weken voor vertrek terecht kan op het spreekuur van de dierenarts.  Zij controleren uw huisdier.  Bij goede gezondheid krijgt u dan het document wat ondertekend moet zijn door een officiële of daartoe geaccrediteerde dierenarts.

U kunt tijdens deze afspraak ook de ontwormingskuur laten geven, omdat deze ook niet ouder dan 14 dagen mag zijn.

Dieren paspoort

Het is verplicht dat uw huisdier een eigen EU-Dierenpaspoort heeft. In het paspoort moet in ieder geval vermeld staan:

  • De inentingen (minimaal 21 dagen voor vertrek gezet.)
  • De ontwormingskeur (maximaal 14 dagen voor vertrek.)
  • De gezondheidsverklaring (maximaal 14 dagen voor vertrek.)

En verder...

  • Pups en kittens moeten minimaal 15 weken oud zijn.
  • Pitbull-achtige honden zijn verboden om mee te nemen naar Curacao, behalve als ze een stamboom hebben. Neem in dat geval de stamboompapieren mee, erkend door de Raad van Beheer.

Uw huisdier in het vliegtuig

De meeste huisdieren zullen in het verwarmde deel in het bagageruim van het vliegtuig geplaatst worden. Een klein huisdier zoals een kat of een hulphond/geleidehond mag eventueel ook in de cabine mee.

Bij het inchecken en afgeven van uw bagage zal men u vertellen dat u uw huisdier kunt afgeven bij de 'speciale/afwijkende bagage' balie op Schiphol. Die balie is direct te vinden na de afgifte van uw 'normale' koffers. Bij aankomst op Hato Airport op Curacao zal uw huisdier in de bagagehal bij 'Afwijkende bagage' gezet worden. Dit is niet te missen als u in de bagagehal bent.

Uw huisdier in het bagageruim

Een hond of kat zonder platte snuit in een kennel mag mee in het laadruim. Er mogen 2 katten/honden in één kennel, mits ze ieder niet zwaarder zijn dan 14 kg en gewend zijn om samen te leven. Er mogen 3 kittens/puppies in één kennel, mits ze niet ouder zijn dan 6 maanden en uit hetzelfde nest komen.

Uw huisdier moet vervoerd worden in een reiskennel die IATA goedgekeurd is. Deze keuring betekend dat de kennel geschikt is om uw huisdier in het vliegtuig te vervoeren. Een bench (draadkooi) is niet toegestaan. Zitten er wielen onder uw kennel, dan moet u deze verwijderen of 'vastplakken' met duct-tape.
Heeft u geen IATA kennel?  Kijk dan eens <hier> om prijzen te zien.

Formaat van de reiskennel

Uw huisdier moet er rechtop in kunnen staan zonder het plafond te raken, kunnen omdraaien in de kennel, en comfortabel kunnen liggen. Het formaat mag niet groter zijn dan:
TUI -> lengte 121 cm x breedte 81 cm x hoogte 88 cm.
KLM -> lengte 122 cm x breedte 81 cm x hoogte 89 cm.

Verdere eisen aan het vervoer in een reiskennel

  • Er moeten 2 lege bakjes vastgemaakt worden voor eten en drinken, of 1 bakje als deze 2 gedeeltes heeft. Dit moet gemakkelijk via de voorkant te vullen zijn. Maak ze eventueel vast met tie-rips.
  • Leg een absorberent materiaal op de bodem zoals een krant, een dekentje of bijvoorbeeld een <trainingsmat>.  Hooi/stro/zaagsel is niet toegestaan.
  • Geef geen kalmeringsmedicijnen of iets dergelijks!! Op hoogte kan het medicijn anders werken dan op de grond, daarom neemt de airline geen risico en weigert dieren die er verdoofd, gewond of slaperig uitzien. Als u daardoor uw vlucht zou missen, dan is dat voor uw eigen risico.
  • Verwijder de halsband en riem als het dier in de kennel zit. Die moeten verwijderd worden uit de kennel om ophanging te voorkomen.
  • Bevestig een label aan de kennel met daarop uw naam/adres/telefoonnummer en de naam van uw huisdier.

Uw huisdier in de passagiers cabine

KLM
U mag 1 kat of hond meenemen in de cabine als u reist in Economy Class, of als u reist in Business Class binnen Europa. Uw huisdier moet onder de stoel voor u reizen, dus zorg ervoor dat uw viervoeter in een gesloten reistas of kennel van maximaal 46 x 28 x 24 cm past. De reistas of kennel mag samen met uw huisdier maximaal 8 kg wegen. U mag uw huisdier tijdens de vlucht niet uit de kennel halen, dus neem uw kat of hond alleen mee in de cabine als die klein genoeg is om comfortabel te kunnen bewegen.

U kunt nooit een huisdier meenemen in de cabine als u in Premium Comfort Class vliegt of in Business Class vliegt op een intercontinentale route. Het is dan namelijk niet mogelijk om een reistas of kennel onder de stoel voor u te plaatsen.

TUI
Deze maatschappij staat geen dieren toe in de passagierscabine op de vlucht naar Curacao, behalve hulp- of geleidehonden.

Hulphond of geleidehond

Als u een hulphond aan boord meeneemt om u te helpen met een beperking, kan de hond gratis met u meereizen. Houd er rekening mee dat, om te worden toegelaten, hulphonden een gekwalificeerde opleiding moeten hebben gevolgd en in het bezit moeten zijn van een geldig certificaat.

TUI:  <Website TUI hulp- of blinde geleidehond>
KLM: <Website KLM hulp- of blinde geleidehond>

Uw huisdier voorbereiden

  • Een huisdier in de kennel plaatsen kan stressvol zijn. Laat daarom uw huisdier ruim vooraf wennen aan de kennel. Als voorbereiding kunt u misschien 'thuis' er al een fijn plekje van maken. Plaats bijvoorbeeld zijn/haar dekentje met bekende geuren in de kennel. Of geef het eten in de (open) kennel. Geef regelmatig een snoepje in de kennel.  Maak er een positief plekje van.
  • Houd er rekening mee dat uw huisdier vanaf 2 uur voor vertrek niet mag eten of drinken.
  • Reist u met uw hond? Laat uw viervoeter dan kort van tevoren uit.

Uw huisdier terug naar Nederland

Indien uw dier na de reis weer terugkomt in Nederland, zijn er de volgende aanvullende regels:

  • Verplichte chip.
  • EU-dierenpaspoort: Het dier mag volgens de EU-eisen terugreizen met het EU dierenpaspoort wanneer de rabiësvaccinatie nog geldig is.
  • Eventuele op de Antillen bijgeplaatste vaccinaties zijn niet geldig wanneer ze in het EU paspoort worden bijgeschreven. In dat geval is een gezondheidscertificaat verplicht, gelegaliseerd door de veterinaire dienst.
  • Een bloedtest op Rabiës titer is niet nodig (vrijgesteld).
  • Curaçao vraagt zelf voor de terugreis bovendien in alle gevallen een gezondheidscertificaat dat is ingevuld door de lokale dierenarts en gelegaliseerd is door de veterinaire dienst van Curaçao, binnen 10 dagen voor de terugreis.

Aanvullende informatie - Weblinks

<Website LICG>  Invoereisen huisdieren per land.
<Website douane Curacao>
<Website Ministerie Gezondheid, milieu en natuur - Veterinare zaken>
<Website TUI - Bijzondere bagage>
<Website KLM - Dieren>

<Download> de formele regelgeving m.b.t. importeren van honden en katten op Curacao (PDF)

Verwante artikelen

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)