curacao wonen

Wetenswaardigheden

Netspanning op Curacao

stopcontact-110v-curacaoDe netspanning op Curaçao bedraagt 110-130 Volt / 50 Hz. In Nederland is dat 230 Volt / 50 Hz.

Je kunt dus niet zomaar een apparaat uit Nederland aansluiten in Curacao omdat het voltage op Curacao lager is! Er zijn gelukkig oplossingen...

Schakelaar 110V of 230V

Soms hebben apparaten een schakelaar om te schakelen tussen 230V en 110V. Deze schakelaar is meestal te vinden, daar waar het stroomsnoer het apparaat binnenkomt. Sommige computers hebben bijvoorbeeld een omschakelbare voeding. (PAS OP: Wanneer een apparaat op 110V staat, zal deze doorbranden wanneer die weer in Nederland aangesloten wordt! Dus weer omschakelen als je weer in Nederland bent.)

Een transformator (omvormer)

trafoEr zijn bij alle bouwmarkten op het eiland transformators te koop. Een transformator kan 110 volt omvormen (transformeren) naar 230 volt. Zo kun je, met behulp van de transformator dus wel 230V apparaten aansluiten. Je moet wel even kijken welke capaciteit je nodig hebt. Een Europeese koelkast of vriezer zal ongeveer 300 watt verbruiken. Een wasmachine zal ongeveer 1500 watt verbruiken. Je kunt op het typeplaatje van het apparaat zien, wat de verbruikte wattage is. Aan de hand daarvan koop je een transformator met de juiste capaciteit.

De transformator sluit je aan het stopcontact, en het apparaat (bijvoorbeeld een koelkast) sluit je aan op de transformator.

Je zult zien dat er heel veel apparaten met een transformator zijn aangesloten in Curacao.

Een adapter van GSM / Laptop e.d.

De meeste huidige stroomadapters kunnen zonder probleem aangesloten worden op zowel 230 volt als 110 volt. Check voor de zekerheid het typeplaatje van de adapter. Daar moet op staan "110~230volt". Als er alleen maar "230V" op staat, dan is het niet mogelijk om uw adapter in Curacao te gebruiken.

Stopcontact Curacao

stopcontact-curacaoDe stekkers uit Nederland passen niet op het stopcontact in Curacao. Je zult een reisstekker moeten gebruiken. (te koop bij de ANWB / Kijkshop / Schiphol).

Spanningsregelaar / UPS

Hoewel de netspanning vrij constant is, wordt bij gevoelige elektronische apparatuur en computers het gebruik van een spanningregelaar aanbevolen. Een spanningsregelaar houdt het voltage op een gelijke waarde. Bij computers is een UPS aan te raden. Een UPS zal bij stroomuitval de PC via een ingebouwde accu voorzien van stroom, zodat je alles netjes kunt afsluiten en uitschakelen. Een UPS heeft ook een spanningsregelaar.

Stroom Aggregator

Stroomuitval is niet ongewoon op het eiland. Hetzij door koperdieven, hetzij door werkzaamheden, hetzij door 'pech'.  Veel bedrijven, en steeds vaker ook particulieren hebben daarom een (nood-)aggregaat beschikbaar. Zo kan bij stroomuitval de vriezer, de verlichting en bij voldoende capaciteit ook de airco gewoon blijven werken.

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL