curacao wonen

Wetenswaardigheden

Kranshi, waar komt die naam vandaan?

KranshiBijna niemand op Curacao heeft het over ‘de Burgerlijke stand’ of ‘het Bevolkingsregister’. Nee, voor een nieuw paspoort, ondertrouw of immigratie ga je naar ‘Kranshi’. Hoe is deze overheidsinstantie ooit aan deze bijnaam gekomen?

In 1899 richtte domineesdochter Marie van den Brink de vereniging voor Protestantse dames ‘Eendracht maakt macht’ op. De dames kwamen bijeen om te naaien, borduren en te breien. De club, gevestigd aan de Curaçaostraat 50 in Otrobanda, werd toentertijd ook wel de ‘dameskrans’ genoemd. Zo kreeg het gebouw dus de bijnaam ‘Krans’ ofwel ‘Kranshi’.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het gebouw waarschijnlijk gebruikt als gouvernementsarmengebouw en in 1930 was het korte tijd een Gereformeerde Kerk. Al die tijd bleef het gebouw de bijnaam ‘Kranshi’ houden, ook toen in 1940 de Burgerlijke stand in het pand werd ondergebracht.

Bij de verhuizing van de Burgerlijke stand naar Scharloo begin jaren zestig, ging de naam ‘Kranshi’ (nu in de betekenis van Burgerlijke stand) gewoon mee. In de volksmond ging het oorspronkelijke gebouw in Otrobanda daarna ‘Kranshi Bieu’ heten (het oude gebouw van de Burgerlijke stand).

Aan het begin van onze huidige eeuw is Kranshi opnieuw verhuisd. Nu naar het gerestaureerde neoclassicistische gebouw 'Casa Blanca' aan de Roodeweg tegenover het St. Elisabeth Hospitaal.

Het pand is in de negentiende eeuw als woonhuis gebouwd en werd daarna gebruikt als pension, bordeel en zelfs als onderkomen voor chollers. Maar tegenwoordig is het dus het gebouw van de Burgerlijke stand, en wordt nog altijd Kranshi genoemd.

NB. De herkomst van het verhaal is niet duidelijk maar Lucille Berry-Haseth zou het hebben uitgezocht en Randy Marques publiceerde het op internet. Ruthline Martines, ambtenaar van de Burgerlijke stand bij ‘Kranshi’ bevestigt het verhaal.

 

De toekomst van Kranshi

Momenteel is het nog niet helemaal zeker hoe de toekomst van 'Kranshi' eruit ziet. Het gebouw wordt gehuurd van Stichting Monumentenzorg Curaçao, en de regering heeft de huur per 1 juli 2012 opgezegd. De regering onderhandelt nu om het pand te kopen. Een andere optie is dat de dienst verhuisd naar een andere locatie. Het oude St. Martinus College aan het L.B.H Smithplein wordt genoemd als mogelijkheid.

Huidig adres van het Kranshi

Burgerlijke Stand Curaçao (Kranshi)
Afdeling Bevolkingsregister en Verkiezingen (BSB&V)

Roodeweg 42
Willemstad, Curacao,
Fax: 005999 4618166
Tel.: 005999 4341600
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.gobiernu.cw

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL