curacao werken vacature

Informatie over werken op Curacao

Werk zoeken op Curacao

werk-curacaoEr zijn veel websites met vacatures op Curacao. Er moet wel gezegd worden dat solliciteren vanuit Nederland in 99% van de gevallen niet werkt. Ten eerste omdat er te veel solliciatiebrieven komen van 'gelukzoekers' uit Nederland, en ten tweede; ze willen je gewoonweg persoonlijk zien en spreken.

Persoonlijk contact geeft meeste kans op baan

De werkcultuur is op Curacao zeker anders dan in Nederland. Op Curacao vindt je makkelijker werk als ze je al een beetje kennen, bijvoorbeeld tijdens de vele happy hours aan de bar of tijdens het socializen. Mensen leren kennen en kennismaken met personen geeft al een grote voorsprong op het eiland. Het beruchte 'kruiwagentje' is zeker van toepassing op Curacao.

Werkgevers op Curacao zijn ook terughoudend wat betreft sollicitanten vanuit Nederland omdat het een feit is, dat een groot deel van Curacao immigranten binnen 1 tot 3 jaar weer teruggaat naar Nederland. Hetzij door heimwee, door tegenvallende ervaringen, familiaire redenen of door financiele moeilijkheden. Wat niet wil zeggen dat ze je geen kans willen geven. Maar het is wel iets wat in hun achterhoofd speelt.

Nederlanders werken 'anders' dan Antilianen

vacature op curacaoDe algemene overtuiging is wel dat Nederlanders 'anders' werken dan Antillianen. Dat kan voordelig zijn voor je, afhankelijk de functie, je opleiding en kennis. Ik ga het verschil tussen Nederlanders en Antillianen niet uitleggen, omdat er dan altijd iemand zich gediscrimineerd voelt en dat wil ik niet. Zoals Johan Cruyff altijd zegt; elk nadeel heeft zijn voordeel. En dat geldt ook voor het personeelsbeleid.

Wat ik wel wil zeggen is; dat Nederlanders vaak komen met een instelling van "ik zal het ze eens even gaan uitleggen", of "ik zou het zo en zo doen". Geloof me, met zo een instelling ben je zeker in het nadeel op alle fronten. (Zie ook mijn artikel "Een eigen horecazaak beginnen".)

Sollicitatie vakantie

Mijn persoonlijke tip is om een 'sollicitatie-vakantie' te maken. Ga naar het eiland op vakantie met een stapel CV's en ga bedrijven langs die jou aanspreken. Het kan verstandig zijn om vanuit Nederland al te bellen (niet mailen!) en afspraken te maken. Hebben zij geen werk, dan weten zij misschien wel waar men wel iemand nodig heeft in de branche waar je werk zoekt. Ga goed voorbereid op sollicitatie vakantie. Zoek uit welke bedrijven jou aanspreken, noteer de adressen, maak eventueel vooraf al afspraken met de personeelmanager voor een ontmoeting.

Je moet wel een emigratie datum hebben!

Voorwaarde bij het solliciteren is natuurlijk wel dat je dan ook op korte termijn naar Curacao kunt/gaat verhuizen. Men heeft er niets aan als je zegt; ik kan over 6 maanden verhuizen. Maximaal 1 tot 2 maanden is nog wel te overbruggen door je toekomstige werkgever, afhankelijk van je kwaliteiten. Maar wanneer je toekomstige werkgever langer moet wachten, dan zal hij zeker de vacature aan iemand anders geven.

En als je er dan toch bent...

Ga ook langs bij de immigratiedienst van Curacao en vraag hun informatie over het verhuizen naar Curacao. Je krijgt dan een formulier mee voor de aanvraag van de Verklaring van Goed Gedrag, die ze dan al stempelen en gedeeltelijk invullen. Dit is overigens niet gratis. Maar het scheelt je al een hoop heen- en weer geleur met de papierwinkel.


Tip: Om te werken op Curacao heeft u een 'werkvergunning' nodig. Een erg interessante site <Vergunningen Curacao> geeft goede uitleg over het zelf aanvragen van die werkvergunning.

U kunt ook ons volgend artikel lezen: <Vacatures op Curacao>

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL