curacao informatie

Over het eiland

De Koningin Emmabrug, de pontjesbrug

emmabrug-thumbDe Koningin Emmabrug (bijnaam swinging old lady of de pontjesbrug) is een kenmerkende pontonbrug in het centrum van Willemstad op . De brug is 168 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. Een must-see en must-do als toerist!

Toeristische bezienswaardigheid

emmabrugEén van de bekendste bezienswaardigheden van Curacao is ongetwijfeld de Koningin Emmabrug in Willemstad. (Met als bijnaam: swinging old lady of de pontjesbrug.) In elk fotoboek van toeristen komt deze brug voor. De pontjesbrug verbindt de twee belangrijke wijken Punda en Otrabanda met elkaar.

De Emmabrug is uniek omdat het de enige drijvende houten draaibrug ter wereld is. De brug is gebouwd op drijvende pontons en daardoor is het op de brug een hele beleving. Wanneer je over de pontjesbrug loopt voel je de beweging en golfslag van het water. De brug beweegt en is zelfs behoorlijk flexibel! Je hebt vanaf de pontjesbrug een prachtig uitzicht op de Handelskade van Punda, het Brionplein van Otrabanda, het Riffort en fort Amsterdam.

De pontjesbrug gaat open

emmabrug-openWanneer er een schip in, of uit de haven wil varen, dan moet de Pontjesbrug open. De bel gaat rinkelen, de hekken sluiten en een vlag op de stuurcabine geeft aan of de brug kort- of lang opengaat. Je kunt er voor kiezen om op de brug te blijven staan om alles goed te ervaren, maar je kunt er dan niet meer af! En de brug kan soms erg lang open blijven staan. 30 Minuten of langer is geen uitzondering. Het is een leuke ervaring, maar de zon kan heet zijn, en je kunt niet van de brug af. Het is maar dat je het weet :)

pontje_curacao_julianabrugWanneer de Pontjesbrug voor langere tijd (>10 minuten) opengaat, dan gaan de veerboten varen. Even 100 meter vanaf de brug lopen, en je kunt gratis meevaren naar de overkant. Ook dit is weer een erg leuke ervaring.

Film van de Pontjesbrug

{youtube}bPEa-cjOm7c{/youtube}
(Met dank aan: Iris Video Productions)

Geschiedenis van de Koningin Emmabrug

emmabrug-pondjesbrug-officiele-opening emmabrug-pondjesbrug-opening emmabrug-pondjesbrug-autos

 

1888 > De brug ligt middenin de ingang van de St. Annabaai waar vele schepen doorheen moeten kunnen varen. Doordat het een beweegbare brug moet zijn vanwege de drukke scheepvaart, hebben ze een drijvende draaibrug gemaakt. Er werd tol geheven wanneer je van de Emmabrug gebruik wilde maken, behalve voor diegenen op blote voeten waren. Die mochten gratis gebruik maken van de brug. Maar ook de rijkere mensen trokken gewoon hun schoenen uit en liepen vervolgens blootsvoets naar de overkant.

1930 > De Emmabrug werd overgenomen door het gouvernement.

1934 > Men hoeft geen tol meer te betalen.

1937 > Begonnen met de bouw van een geheel nieuwe brug.

1939 > De nieuwe brug werd in gebruik genomen. Het wegdek rustte op 15 pontons. De pontjesbrug kon binnen twee minuten open of dicht draaien.

1974 > Auto's worden geweerd van de Emmabrug. Die kunnen nu gebruik maken van de Julianabrug

2005 > De brug is verwijderd voor een volledige restauratie. Na wat vertragingen is de brug uiteindelijk op 9 mei 2006 naar haar plaats teruggevaren. De brug is voor maar liefst 95% vervangen. Alleen de pontons werden herbruikt. Als alternatief vervoer werden twee veerboten ingezet en een bus die via de Julianabrug reed. Deze dienst was helemaal gratis. Voor de restauratie werd 478 m³ Afrikaans hardhout gebruikt. Kosten: 4,5 miljoen euro, betaald door de Europese Unie.

Feiten en cijfers

Dagelijks maken 15.000 voetgangers gebruik van de pontjesbrug.
De brug is 168 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug ter wereld.
Bij de renovatie is 478 kuub Afrikaans hardhout gebruikt.
De Emmabrug drijft op de Sint Annabaai en verbindt Punda met Otrabanda.

Krantenberichten omtrent de restauratie

17 Feb, 2006 (amigoe)
WILLEMSTAD — Met gepaste trots vierden betrokkenen bij de restauratie van de pontjesbrug gisteren de voortgang van het prestigieuze project. De professionaliteit van hoofdaannemer HCCC en onderaannemers werd geprezen. Gedeputeerde Charles Cooper (Infrastructuur, MAN) trok de vergelijking door naar kindertumbakoningin Cherry-ann Bernadina die even later optrad. “Hier state een new swinging lady.”


21 Apr, 2006 (amigoe) Bruggenhoofd Emmabrug bevestigd

WILLEMSTAD — Het bruggenhoofd van de Emmabrug aan de Otrobandazijde is vandaag rond het middaguur bevestigd. Binnenkort gebeurt dit ook aan de overkant in Punda. De restauratiewerkzaamheden zijn grotendeels voltooid. Naar verwachting wordt de in de oude glorie herstelde pontjesbrug – naast de Handelskade hét visitekaartje van Curaçao – begin volgende maand weer heropend.


5 Mei, 2006 (amigoe) Bruggenhoofd van Punda terug

WILLEMSTAD — Het aangezicht van de binnenstad wordt langzaam weer in oude glorie hersteld. Nadat eerder het bruggenhoofd van de Emmabrug aan de Otrobandakant werd aangelegd, was vanochtend Punda aan de beurt. Nu is het wachten op de pontjesbrug zelf. Naar verwachting wordt deze al snel, rond 10 mei, op haar oude plaats gezet. De officiële opening vindt volgende week vrijdag plaats.


6 Mei, 2006 (amigoe) Feestverlichting Emmabrug getest

WILLEMSTAD — In verband met het weer in gebruik nemen volgende week vrijdag van de Koningin Emmabrug, werd gisteravond de nieuwe feestverlichting getest. Dat gebeurde in alle stilte aan de werf in het Schottegat waar de brug de afgelopen maanden lag om grondig onder handen genomen te worden. Zo ziet de pontjesbrug – het toeristische handelsmerk van Curaçao – er dus over een week ‘s avonds uit, als de ‘Swinging Old Lady’ Punda en Otrobanda weer met elkaar verbindt.


9 mei 2006 (Amigoe) Brug weer op haar plek

WILLEMSTAD — Live op TeleCuraçao was vanochtend te zien hoe de gerestaureerde pontjesbrug naar de havenmonding werd gesleept. “We klikken haar aan Otrobandazijde aan. Elektriciens zullen de stroom, signaalsystemen en hekken aansluiten. We moeten kijken of alles goed past.”

Dat zegt projectmanager Wim van de Koot van hoofdaannemer HCCC. “Eventueel moeten we nog wat zagen of slijpen. Daarna is het aan CPA (havenautoriteiten) om de brug weer te bedienen.” Wanneer dat precies gebeurt, weet hij niet. “Vandaag of morgen.”

Ook havenbedrijf CPA weet nog niet wanneer de Emmabrug kan worden gebruikt. Directeur Agustin Diaz: “Er is nog geen overleg over de overdracht geweest. Maar er moet natuurlijk wel scheepvaart doorheen kunnen.”Dit aanklikken van de drijvende brug aan het landhoofd vergde vanmorgen nogal wat mankracht omdat de sleepboten niet goed bij het scharnierpunt kunnen manoeuvreren. Met touwen trok personeel van HCCC en CPA de brug in de scharnieren onder toeziend oog van enige honderden toeschouwers.

Voor vrijdag staat een feestelijk programma voor de heringebruikname van de gerestaureerde brug gepland. Het restauratieproject duurde negen maanden en werd gefinancierd door de Europese Unie via Dienst Ontwikkelingssamenwerking. De brug is dus geopend met een groot feest met als afsluiting een grote vuurwerkshow. Vanwege de gigantische drukte hebben Koen en ik het gevolgd via de televisie.

 

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL