curacao informatie

Geschiedenis

Ontstaan van de vlag

vlag_curacaoDe totstandkoming van de vlag is opmerkelijk te noemen en ook de betekenis van de kleuren en symbolen zijn erg interessant. Een interview met de ontwerper.

Ontstaan en betekenis van de vlag van Curacao

Dia di Himno y Bandera” of “Dag van de Vlag en het Volkslied”, op 2 juli zullen de kleuren blauw en geel het straatbeeld bepalen. Nu 26 jaar geleden in 1984 werd de vlag van Curaçao voor het eerst gehesen op het Brionplein. De totstandkoming van de vlag is opmerkelijk te noemen en ook de betekenis van de kleuren en symbolen zijn erg interessant. XpEdition Paradise Magazine had een exclusief interview met ontwerper en bedenker van de vlag: Martin den Dulk. Enthousiast en vol trots vertelde hij over de totstandkoming van “onze” maar ook zeker “zijn” vlag.

Net op tijd

ontstaan-vlag-curacaoIn 1981 riep het bestuurscollege van het eilandgebeid Curaçao een commissie in het leven met maar één opdracht: zorg ervoor dat er een eigen vlag komt voor Curaçao. De commissie riep een prijsvraag in het leven en maar liefst 1782 mensen namen de moeite om hun ontwerp in te sturen. Martin die toen 20 jaar was ook, al had het weinig gescheeld of hij had niet meegedaan. ,,Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om mee te doen met de ontwerpwedstrijd. Maar mijn vader heeft me gestimuleerd omdat hij vond dat ik creatief ben en goed kan ontwerpen. Uiteindelijk heb ik mijn ontwerp een half uur voor sluiting ingeleverd. Met alle inzendingen werd overigens uiterst discreet omgegaan. Het ontwerp moest je inleveren in een verzegelde en gesloten envelop, met daarop niet je echte naam maar een pseudoniem. Je echte naam werd bewaard in een kluis waardoor de vlaggencommissie niet wist welk ontwerp bij welke naam hoorde.” Dezelfde vlaggencommissie, bestaande uit 11 personen, bracht de 1782 inzendingen terug tot een selectie van 10 mensen die hun ontwerp mochten presenteren voor de vlaggencommissie en het bestuurscollege. Na de presentaties vergaderden zij verder over de uitslag.

De uitslag

Martin kreeg de uitslag te horen toen hij nietsvermoedend aan het werk was bij zijn ouders in het restaurant. ,,Ik was aan het werk toen opeens onze kokkin binnen kwamen lopen met de Extra in haar hand. Op de voorpagina stond heel groot mijn design van de vlag. Ik zei: ,,Wat!? Dat is mijn design!” Onze kokkin geloofde het niet, maar al snel moest ze er toch aan geloven. Want kort daarna kreeg ik ook van het departement van Cultuur officieel te horen dat ik had gewonnen. Het gevoel dat ik toen had valt niet uit te leggen. Curaçao mistte een nationaal symbool van trots en met deze vlag heeft Curaçao dat gekregen. Vooral op 2 juli 1984, toen de eerste Dag van de Vlag werd gevierd, was ik erg emotioneel. Toen mijn ontwerp voor het eerst omhoog werd gehesen kreeg ik een gevoel dat niet valt te omschrijven.”

Betekenis

Over de betekenis van de vlag gaan verschillende verhalen de ronde. Vooral op internet zijn de verhalen tegenstrijdig. Martin legt ons uit hoe hij tot het ontwerp is gekomen en neemt alle onduidelijkheden weg. ,,De basis voor mij was dat kinderen de vlag moesten kunnen tekenen. Het moest een eenvoudig ontwerp worden, “Keep it simple” om het zo maar te noemen. Ook wilde ik waarden en symbolieken terug laten komen waar we als Curaçaoënaars trots op mogen zijn. Zo symboliseert blauw de trouw van het volk, de bovenste helft symboliseert de blauwe hemel, en de onderste helft de zee die ons prachtige eiland omringt. De gele band in het midden staat voor de zon die ons elke dag weer verblijdt, maar ook voor de blijheid en opgewektheid van het volk. Ofwel vrolijkheid en warmte.,, In de Staatsregeling staat vastgelegd dat het eilandgebied Curaçao bestaat uit de eilanden Curaçao en uit klein Curaçao. Vandaar de twee sterren. De reden waarom ik voor een vijfpuntige ster heb gekozen is omdat de bevolking oorspronkelijk uit vijf continenten/werelddelen afkomstig is. De kleur wit staat weer voor vrede en geluk omdat de bevolking in vrede kwam en om hun geluk te beproeven en dat alle nationaliteiten hier in vrede met elkaar leven.”

Speciaal

Bijna elk jaar gaat hij op 2 juli nog steevast naar het Brionplein om daar de ceremonie bij te wonen en het blijft voor hem speciaal om dan zijn vlag hoog in de lucht te zien wapperen. Maar ook kijkt Martin uit naar de Olympische Spelen in 2012. ,,Curaçao zal dan voor het eerst als land participeren en zal dan aantreden met onze vlag en in de kleuren blauw en geel. Als de vlag dan wordt getoond aan miljoenen mensen zal dat absoluut weer een speciaal en emotioneel moment worden.”

Wij vinden het ook speciaal dat Martin op 20-jarige leeftijd zoveel wijsheid had om een vlag te ontwerpen met zoveel symboliek en nu niet meer weg te denken is. Van de overheid heeft hij destijds als dank een plakkaat gekregen en Ang. 3000,- ontvangen. Het geld heeft hij overigens niet zelf gehouden maar verdeeld over twee goede doelen. Het ene goede doel wil hij liever voor zich houden en de andere helft schonk hij aan de blindenzorg Curaçao. ,,Omdat dat de enige mensen zijn die mijn vlag niet kunnen zien”.

De opbouw van de vlag

De horizontale strepen hebben een verhouding 5:1:2. De sterren hebben een diameter van 1/6 en 2/9 van de hoogte van de vlag. Het centrum van de kleinste ster is 1/6 van de hoogte vanaf de rand boven en van de linkerkant en het centrum van de grootste is 1/3 van de rand boven en van de linkerkant. De blauwe kleur is Pantone 280 en de gele kleur Pantone 102.

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)

Uw reclame hier op deze website? Klik voor info

Sponsored by: but 75x30 BOL