curacao wij emigreren blog

Blog: Wij emigreren

Bestelbus meenemen wel of niet?

bestelbusMoet ik wel/niet mijn bestelbus meenemen?  Mijn overweging...

Ik heb in Nederland mijn bestelbus omdat ik muziekinstrumenten en de bijbehorende apparatuur vervoer naar mijn optredens. (Ik ben full-time muzikant).  Ook op Curacao wil ik mijn muziek optredens voortzetten, want dit doe ik al meer dan 35 jaar op professioneel niveau en dat kan ik gewoonweg niet missen.  Daarom gaat al mijn apparatuur mee tijdens de emigratie naar Curacao. En op Curacao zal ik dus ook een bestelbus nodig hebben.

Ik heb in Nederland dus een bestelbus. Deze is al best oud (2005), en inmiddels staat er 425.000km op de teller. Hier en daar een deuk. Maar motorisch in uitstekende staat, hij brengt me tot op heden overal naar toe :-)

Nu kun je, als je gaat emigreren, een personenauto vrij invoeren als deze minimaal 1 jaar op je naam staat.  Echter, een bestelbus is geen personenauto maar een voertuig om goederen mee te vervoeren. Voor de douane in Curacao wordt de bus daarom gezien als een commercieel voertuig. Dat betekend dat deze niet vrijgesteld is van invoerrechten.

Jammer, want hij staat al meerdere jaren op mijn prive-naam... maar het is zoals het is.

Nu zul je als eerste denken; Ik koop op Curacao gewoon een bestelbus terug.  In mijn geval; ik heb niet de bankrekening dat ik 'gewoon even een bus koop'.  Ik zal dus 2e hands moeten gaan kopen.  Maar dat is nog niet zo makkelijk!  Het aanbod van 2e hands bestelbussen op Curacao is heel laag.  En àls je dan al een bestelbus vindt, dan is deze erg duur vanwege de schaarste.

MitsubishiL300Als voorbeeld;
Soms komt er wel eens een bestelbus op de verkoopsites van Curacao. Vaak is dat een Mitsubishi L300 of iets vergelijkbaars. Afgetrapt, oud, vol deuken, en motorisch zeer twijfelachtig. Daar vragen ze toch al snel Naf 12000 voor. (€6000).  Erg veel geld voor zo'n oude bak.

Nu is mijn eigen bus (in NL) ook geen plaatje, maar ik ken de bus goed, en technisch vertrouw ik hem 100%.  Nu heb ik onderzocht wat het zou kosten om mijn bus naar Curacao te verschepen.
Voor de verscheping moet je ongeveer rekenen op €4700 van NL naar Curacao.
Dan komt daar bovenop nog de invoerrechten van 27% en de BTW van 9% over de CIF waarde. (Dat is de waarde van de auto, plus de transport en verzekeringskosten.)
In mijn geval komt daarvoor dan nog zo'n € 2250 bij. Het totale kostenplaatje is dan € 6950,00.

Na aankomst van de bestelbus op Curacao komen nog de volgende kosten:
Autokeuring: Naf 30 / Kentekenplaten: Naf 25 / Wegenbelasting: € 1152 p/j / Verzekering: ?

Het kost dus wel iets duurder om mijn eigen bus mee te nemen, dan een 2e hands bestelbus op Curacao te kopen.  Maar dan heb ik wel 'mijn' wagen die ik goed ken.
En er is nog een bijkomend voordeel; Ik mag de bus beladen tijdens het transport, en dat scheelt mij weer zo'n 6 M3  (= ± €1000) wat ik bespaar op het transport van mijn huisraad via groupage.

Conclusie; Ik neem mijn bus mee :-)

 

 

Card CuraDeal op houder 200pxCuraDeal

Email: info@curadeal.com

Tel.:
Vanuit Curacao: 511 11 71
Vanuit Nederland: 005999-5111171 (tip: bel gratis via Whatsapp.)

Kvk: Curacao 165578

Aad traditional curacao 200pxMi ta Aad, kontentu di sera konosi bo.
(Ik ben Aad, fijn om kennis met u te maken.)