curacao wonen

Copyright 2022 - Curaçao gerelateerde websites.

Wetenswaardigheden

Betaald parkeren in Punda en Otrobanda

wielklem-thumbIn het hartje van Willemstad is het betaald parkeren. Het tarief is Naf. 0,50 per half uur. Wanneer er niet betaald is, dan heb je grote kans op een wielklem. Er is nog wel gelegenheid tot gratis parkeren.

Betaald parkeren in Punda en Otrobanda

parkeermeterSinds 1 februari 2011 is het betaald parkeren in Punda en een paar maanden later is het betaald parkeren ook ingevoerd in Otrobanda. Dit is voornamelijk ingevoerd om de bezoekers van het centrum van Willemstad de gelegenheid te geven om dicht bij de winkels te kunnen parkeren. Voorheen werden de meeste parkeerplaatsen bezet door het personeel van de vele winkels.

Alle parkeervakken in dat gebied zijn voorzien van nummers. Na het parkeren onthoud je het nummer en ga je betalen bij de parkeermeter. Het tarief is Naf. 0,50 per half uur.

Voor de mindervaliden zijn er 10 speciale parkeervakken beschikbaar in Punda en Otrobanda. Gehandicapten- en Revalidatiezorg (SGR) zorgt voor een sticker dat elke auto moet hebben om recht te hebben op een invalidenparkeerplaats.

Wielklem

De parkeerwachters van "Parking Authority Curacao" hoeven niet een erg groot gebied te controleren, dus de kans op een wielklem is groot wanneer je niet betaald. Ik kom zelf al jaren op Curacao, en was niet op de hoogte van het nieuwe parkeerbeleid. Dus zonder ergens bij stil te staan parkeerde ik mijn Avis huurautootje bij het Riffort en ging van Willemstad genieten. Toen ik langs de drijvende markt liep zag ik een parkeermeter. En toen ging bij mij de munt vallen... Parkeermeter?? Huh, ... da's nieuw! En toen snapte ik ook ineens waarom er nummers in de parkeervakken stonden. Ik had de nummers in de parkeervakken wel gezien, maar ik had niet de link gelegd naar "betaald parkeren". Dat was namelijk nooit, dus stond ik daar ook niet bij stil. Achteraf vondt ik het al wel vreemd dat er zoveel parkeerplek vrij was bij het Riffort.

wielklemDaarop zijn we snel teruggelopen naar het Riffort, want ik had dus niet betaald voor mijn parkeerplekje. Zul je zien, krijg ik nog een bon ook...
Maar nee, geen bon. Wel een wielklem! Gr#m@bl# (censored). Dààr gaat ons vakantiebudget! Maar wat nu? Er zit geen briefje achter de ruitenwisser met daarop de instructies wat ik moet gaan doen om die wielklem te laten verwijderen. Ik heb even het nummer opgeschreven van de parkeerplaats, evenals mijn nummerplaat nummer, en op zoek naar een parkeerwachter.

Na even zoeken zag ik de parkeerwachter, en vroeg haar naar de gang van zaken. Ze vertelde me vriendelijk dat ik naar het kantoortje van de "Parking Authority Curacao" moest gaan. Als je daar betaald dan halen we de wielklem er weer af. Dat kantoortje zit op de 1e etage in de Klipstraat. Dat is de straat achter Restaurant de Gouverneur/Otrobanda Casino.
Flink balend gaan we op zoek naar het kantoortje. We moesten even zoeken maar uiteindelijk vonden we het kantoortje. Met de creditcard op zak informeren we naar de kosten. Dat zal wel schrikken worden want in Nederland ben je al snel 200 euro lichter. En wat denk je, ... het was slechts Naf. 25,00. Dat is nog geen 13 euro. Pfffff, .... wat een opluchting. Tja, en dan wordt ik benieuwd. Waarom is het tarief zo laag? Het blijkt dat het voor een toerist wel goedkoop is, maar dat voor veel Antillianen het bedrag van Naf. 25,00 een flinke hap in het huishoudboekje is. Vandaar dat het tarief niet te hoog is.
De wielklem was snel verwijderd. Ze streven ernaar om binnen 10 minuten de klem te verwijderen.

Mocht je een wielklem krijgen, vergeet dan niet het parkeervak nummer te onthouden, want dat hebben ze nodig bij de betaling.

Gratis parkeren

Gelukkig is er nog steeds een mogelijkheid om gratis te parkeren nabij het centrum. In Punda kun je parkeren op het grote parkeerterrein aan het waaigat (bij bioscoop de Movies). In Otrobanda is in overleg met buurtbewoners- en winkeliersverenigingen van de binnenstad afgesproken dat de Breedestraat en de Klipstraat voorlopig vrij zullen zijn van parkeermeters.

Parkeergarage Pietermaai

Jawel, in Willemstad is er ook een parkeergarage. De Pietermaai parkeergarage aan de weg Pietermaai. Het tarief daar is Naf. 2,00 per uur.

f t g m