curacao leuke items

Copyright 2022 - Curaçao gerelateerde websites.

Ruimtereizen

De Lynx mag op Curacao vliegen

Toestemming van VS voor gebruik Lynx op Curacao

xcor lynx 3d 400pxDe Verenigde Staten geven toestemming om het ruimtevaartuig Lynx op Curaçao te gebruiken. Het is voor het eerst dat er een ontheffing voor "een commercieel ruimtevaartuig gebruik buiten de VS"  aan een ander land wordt gegeven. Hierdoor wordt het mogelijk om over twee jaar de eerste ruimtevlucht vanaf het eiland uit te kunnen voeren. Daarmee is XCOR (voorheen SXC) weer een grote stap dichterbij met het uitvoeren van commerciele toeristische ruimtevluchten vanaf Curacao. Hiermee staat Curaçao als pionier op de kaart in de VS en zal Curacao een voorbeeldfunctie krijgen voor andere landen met dezelfde ambities.

De toestemming is wel gekoppeld aan nog een aantal te vervullen condities, die vooral van technisch oplosbare aard zijn maar niet van politieke aard,waardoor een exploitatie van de Lynx snel mogelijk zou moeten worden. De verwachting is dat in de tussentijd ook de wetgeving klaar komt voor het project.

Politieke steun voor XCOR vanuit Curacao

Eerder dit jaar twijfelde XCOR nog sterk of Curacao nog de aangewezen thuisbasis zou kunnen zijn. De politieke steun vanuit de Curacaose overheid was lange tijd onduidelijk. Niet alle politieke partijen waren enthousiast over de komst van de commerciële ruimtevaart naar het eiland. Ook de trajecten voor de benodigde (concept-)wetgeving voor commerciële ruimtevluchten werden door de lakse houding van de overheid, steeds vertraagd en uitgesteld. XCOR heeft op het punt gestaan om het project op Curacao af te blazen wegens het gebrek aan goede medewerking, en het geheel te verplaatsen naar andere locaties in Amerika of Europa.

Premier Asjes heeft ondertussen bevestigd aan XCOR dat de grote uitdaging van het voltooien van de ruimtevaartwet- en regelgeving voor het eind van het jaar een feit zal zijn, en dat de regering onverminderd achter het XCOR project staat. De trajecten omtrent de ruimtevaartwet- en regelgeving liggen nu op schema, waardoor XCOR zich ook gesteund voelt om het ruimtevaartproject vanaf Curacao te kunnen gaan opstarten.

f t g m