curacao leuke items

Copyright 2022 - Curaçao gerelateerde websites.

Ruimtereizen

Commerciële ruimtevluchten vanaf Curaçao

In 2014 de ruimte in vanaf Curaçao WILLEMSTAD (ANP) - Over vier jaar moet het mogelijk zijn om commerciële ruimtevluchten te maken vanaf Curaçao. Het Nederlandse bedrijf Space Experience Curaçao (SXC) heeft op 23 juli 2010 een intentieverklaring getekend met Curaçao Airport Holding (CAH). Daardoor wordt het mogelijk vluchten te maken vanaf de Curaçaose luchthaven.

SCX-ft_sl

Het bedrijf wil in 2014 vanaf Hato International Airport de ruimte in met een eigen ruimtevaartuig. Per vlucht kan, zoals het er nu naar uitziet, een passagier de ruimte in. De vlucht duurt een uur en kost 95.000 dollar.

Naast de inzet voor ruimtevaarttoerisme kan het ruimtevaartuig ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Directeur van CAH Maurice Adriaens is enthousiast over het plan en denkt dat de vluchten goed zijn voor het toerisme en de industriële ontwikkeling van het eiland.

SXC is opgericht door oud-bevelhebber der luchtstrijdkrachten Ben Droste en F-16 piloot Harry van Hulten.

Bekijk een vluchtanimatie van de hele vlucht

Waarom Curaçao als lanceerbasis voor een ruimtevlucht?

Curaçao heeft vele voordelen die de oprichting van een ruimtehaven mogelijk maken. De belangrijkste voordelen zijn het vlakke terrein van het eiland, de nabijheid van een kustlijn, de uitstekende weercondities het hele jaar door en de toeristische status die het eiland wereldwijd heeft. Curaçao heeft tevens een stabiele economie en een goede infrastructuur in vergelijking met de andere eilanden in het Caribisch gebied.

Een ander voordeel van de locatie van Curaçao - zij het meer van nut voor de orbitale lancering - is de nabijheid van de evenaar. Een ruimtevaartuig die moet ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde om zo in een baan rond de aarde te komen, kan dit met minder brandstof bereiken vanaf lanceer locaties die het dichtst bij de evenaar liggen. Daar draait de aarde sneller in vergelijking met gebieden die dichter bij de polen liggen. (Een groter 'slingshot' effect.)

 

Bezoek <hier> de website Space Experience Curacao.

infographic-SXC

f t g m