curacao wonen

Copyright 2022 - Curaçao gerelateerde websites.

De papierwinkel

Fout: 6 mnd per kalenderjaar

curacao kalenderjaarVeel websites met Curacao informatie melden dat men als toerist "6 maanden per kalenderjaar" mag verblijven. Dat klopt niet! Lees verder voor de correcte uitleg.

Ik zal eerst even uitleggen wat een "kalenderjaar" betekend:

Wat is een kalenderjaar?

Een kalenderjaar betekend van 1 januari tot en met 31 december.
Op wikipedia staat hier een uitgebreide uitleg over.

De uitdrukking "kalenderjaar" wordt door de overheid veel gebruikt om een een periode af te bakenen. Bijvoorbeeld, uw inkomstenbelasting aangifte is over een kalenderjaar. Dus van 1 januari t/m 31 december. Het is namelijk niet zo dat iemand een aangifte moet doen over een periode van 12 maanden, zoals bijvoorbeeld een belastingaangifte van 1 juli 2000 tot 31 juni 2001.
Een kalenderjaar is dus gekoppeld aan het begin en het eind van een volledig jaartal, en niet aan een flexibele periode van 12 maanden.

6 maanden per kalenderjaar op Curacao

Veel websites met informatie over Curacao melden dat u als toerist "6 maanden per kalenderjaar" mag verblijven op het eiland. Als redactie kunnen wij dat echter nergens officieel terugvinden! Ik vermoed dat het e.e.a. 'van elkaar' is gelezen en overgenomen.

Als het namelijk 6 maanden per kalenderjaar zou zijn, dan zou u effectief een volledig jaar op Curacao mogen verblijven als toerist;

Voorbeeldberekening: 6 maanden + 6 maanden is 12 maanden.

Wanneer u op 1 juli op het eiland zou arriveren, dan zou u volgens de regel "6 maanden per kalenderjaar" tot 31 juni volgend jaar mogen verblijven.
Ik leg het als even uit met voorbeeld jaartallen: ...

1e kalenderjaar = 1-jan-2000 tot 31-dec-2000. Maximaal verblijf is 6 maanden.
2e kalenderjaar = 1-jan-2001 tot 31-dec-2001. Maximaal verblijf is 6 maanden.

De periode 1 juli 2000 t/m 31 december 2000 zouden dan de 6 maanden verblijf als toerist in het eerste kalenderjaar zijn.
De periode 1 januari 2001 t/m 30 juni 2001 zouden nogmaals 6 maanden verblijf als toerist zijn, maar dan van het tweede kalenderjaar zijn.
Bij elkaar opgeteld zou u dus in feite 12 maanden aaneengesloten op Curacao aanwezig mogen zijn. Van 31 juli 2000 t/m 30 juni 2001.

Nu zal iedereen blij worden en hun jaar uitstippelen, maar u snapt wel dat dit niet correct zal zijn. Dat zou te makkelijk zijn.

Maximaal verblijf als toerist: 6 maanden per 12 maanden!

Ik heb op 2 overheidswebsites een officiële bevestiging kunnen vinden. Helaas staat er niets op de website van de Curacaose overheid.


Lang verblijf en Nederlandse nationaliteit

Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u vrije toegang in Caribisch Nederland tot maximaal 6 maanden per 12 maanden. Als u wilt werken, mag u dat maximaal 3 maanden doen. Wilt u langer dan 6 maanden wonen of meer dan 3 maanden werken? Dan moet u eerst een Verklaring toelating van rechtswege bij de IND CN aanvragen.

Bron: <Website Rijksoverheid>


En op de website van de "Het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curacao"

Een Nederlander mag 6 maanden als toerist op het eiland verblijven.

Bron: <Website KGMC>

Conclusie: Correct is "6 maanden per 12 maanden"

Dat betekend dus dat u echt maar 6 maanden in een periode van 12 maanden op Curacao mag verblijven als toerist. Het 'kalenderjaar' is een onjuist gebruikte term bij de vele websites.

Langer dan 6 maanden verblijven kan wel, maar...

Wanneer u langer dan 6 maanden wenst te blijven op Curacao, dan bent u verplicht om een "Verklaring van Rechtswege" aan te vragen. Daar zijn behoorlijk hoge kosten aan verbonden. De Curacaose overheid ziet dat bedrag ook als een soort garantiebedrag waarmee ze eventuele 'uitzettingen' kunnen bekostigen. (Mensen die verplicht het land moeten verlaten worden op het vliegtuig gezet naar het land van herkomst.)

 

f t g m