curacao nieuws

Copyright 2021 - Curaçao gerelateerde websites.

Nieuws

NL Marineschip onderschept 6000 kg marihuana

Tijdens een routinecontrole aan boord van de vissersboot ‘Caribbean Soul’ is 6000 kg marihuana gevonden door de bemanning van het stationsschip van de marine in het Caribische Gebied. De Caribbean Soul was met 12 personen aan boord onderweg van Jamaica naar Guyana. Niet eerder werd een vangst van deze grootte gedaan.

150521recordmarihuanaZeelandDe vissersboot werd ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Kustwacht. Zij stuurden Zr.Ms. Zeeland op het vaartuig af voor een inspectie. Net voor zonsopgang werd het bootje gedetecteerd door het marineschip. De helikopter en de snelle onderscheppingsboten met het Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse Kustwacht werden gelanceerd. Zij voerden een boarding uit op de Caribbean Soul en troffen vrijwel meteen de enorme hoeveelheid marihuana aan.
 
De Caribbean Soul en haar bemanning werden aangehouden en geëscorteerd naar Ponce in Puerto Rico, waar ze zijn overgedragen aan de Drugs Enforcement Agency. “De samenwerking met de Nederlandse Marine en onze overige partners blijft vruchten afwerpen” , aldus de commandant van de Amerikaanse Kustwacht in de sector San Juan. Commandeur Hans Lodder, Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied, vervolgt daarop: “Dit soort grote onderscheppingen geven aan dat er voor ons werk genoeg is. Om dit voor elkaar te krijgen, is goede samenwerking en informatie uitwisseling met alle partners in dit gebied cruciaal.”

Binnenkort wordt Zr.Ms. Zeeland afgelost

Het multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel is zondagmiddag 17 mei vanuit Den Helder voor ruim 4 maanden vertrokken naar het Caribisch Gebied. Daar zal het schip onder meer counterdrugsoperaties en kustwachttaken uitvoeren.  Aan boord zitten 160 bemanningsleden die worden uitgezwaaid door familie en vrienden. Het schip lost Zr. Ms. Zeeland af.

baleninruim

Zr.Ms. Van Amstel wordt ingezet voor het bestrijden van illegale praktijken. De belangrijkste taak van het stationsschip is het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Daarnaast zorgt het schip ook voor maritieme presentie in nauwe samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en kan het schip ingezet worden voor het verlenen van noodhulp na een orkaanpassage. De bemanning doorloopt daarvoor op Aruba een intensieve ‘disaster exercise’.

Samenwerking met Amerikaans ‘Law Enforcement Detachement’

Het M-fregat komt op 1 juni met ceremonieel binnen op Curaçao. Voor het uitvoeren van counterdrugsoperaties werkt het schip samen met een Amerikaans ‘Law Enforcement Detachement’. Dit boardingteam embarkeert met een Amerikaanse helikopter.

 

Foto's: Ministerie van Defensie
1 - Embarkment met snelle boot en helicopter
2 - Balen met marihuana in het ruim

f t g m