curacao informatie

Copyright 2022 - Curaçao gerelateerde websites.

Geschiedenis

Ontstaan van de vlag

vlag_curacaoDe totstandkoming van de vlag is opmerkelijk te noemen en ook de betekenis van de kleuren en symbolen zijn erg interessant. Een interview met de ontwerper.

Oude filmpjes uit 1938

Hoe zag Curacao er in de vorige eeuw uit? We hebben wat filmpjes op youtube gevonden. Zo valt het op dat bijvoorbeeld de Wilhelminabrug er nog niet is.

Ontmanteling Antillen

vlag-van-de-nederlandse-antillenHet zal niemand ontgaan zijn, de Nederlandse Antillen bestaan per 10-10-2010 niet meer. Voor de één een geweldig nieuws, voor de ander een sober feit. Het is in ieder geval een enorm geschiedkundig hoofdstuk in de Nederlands-Antilliaanse geschiedenis.

Prekoloniale geschiedenis

De vroegste sporen van menselijke bewoning op Curacao zijn te vinden te Rooi Rincón. Het betreft een abri, een schuilplaats in de rotsen van zogenaamde meso-indianen, met een afvalhoop van schelpen.

Spaanse periode

Curacao werd in 1499 op 26 juli "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taíno op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taíno als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527.

De West Indische Compagnie

De West-Indische Compagnie (WIC) tekende in augustus 1634 de overgave met de Spanjaarden bij San Juan. De ongeveer 30 op het eiland aanwezige Spanjaarden en een groot deel van de Taíno werden door de Nederlanders naar Venezuela gebracht en aan wal gezet.

f t g m