curacao bon bini

Copyright 2022 - Curaçao gerelateerde websites.

Er is heel wat te vertellen over het caribische eiland Curaçao. Hier volgen wat statistische feiten en wetenswaardigheden.

Prinses Amalia brug

Prinses Amalia brug CuracaoCuraçao kent sinds november 2016 een nieuwe brug: de Prinses Amalia brug.

Een prachtige ophaalbrug over het water van het Waaigat. Deze nieuwe wandelbrug verbindt de grote parkeerplaats "Waaigat" (bij bioscoop de Movies) en de ronde overdekte markt met elkaar.

Dia di Bandera - Vlag dag Curacao

vlag_curacao2 Juli is een Nationale Feestdag van Curaçao: “Dia di Himno i Bandera di Korsou”. Vertaald: “Dag van de Vlag en het volkslied van Curacao”. Op de Dia di Bandera wordt de eerste bijeenkomst van de Eilandsraad, waarmee de autonomie van Curaçao een feit werd, herdacht.

Tijdverschil Nederland - Curacao

tijd curacao 75pxOp Curacao gaat de zon later schijnen. In de winter is het verschil met Nederland 5 uur. In de zomer is het verschil 6 uur. Curacao heeft namelijk geen zomertijd net zoals in Nederland, waardoor het tijdsverschil gedurende de zomertijd (eind maart tot eind oktober) een uur extra bedraagt.

Tijdsverschil met Nederland in de winter: 5 uur vroeger in Curacao.
Tijdsverschil met Nederland in de zomer: 6 uur vroeger in Curacao.

 

Tula

tulaHet jaar 2013 is door de ministerraad uitgeroepen als het jaar ter ere van de vrijheidstrijder Tula. De reden dat er voor 2013 is gekozen, is omdat het 150 jaar is geleden dat de slavernij is afgeschaft. Dit gebeurde op 1 juli 2013. De slaaf Tula is een belangrijk persoon in de turbulente geschiedenis van Curacao. Hij leidde in het jaar 1795 een succesvolle opstand tegen de slavendrijvers. Tot op heden zien viel Curacaoenaars hem als een voorbeeld tegen de huidige kolonistische invloeden van Nederland. Tula werd helaas toch nog gevangen genomen en vermoord door het leger.

De Koningin Emmabrug, de pontjesbrug

emmabrug-thumbDe Koningin Emmabrug (bijnaam swinging old lady of de pontjesbrug) is een kenmerkende pontonbrug in het centrum van Willemstad op . De brug is 168 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. Een must-see en must-do als toerist!

Papiaments cursus

papiaments cursusboekDeze Papiaments cursus bestaat uit: een cursusboek, een hulpboek en twee audio cd´s. Deze cursus wordt ook gebruikt door het NTI, maar zelf bestellen is véél goedkoper! Je hebt dan alleen géén begeleiding van een leraar. Maar of dat echt nodig is?

Bol.com € 94,50 Bekijken

Curaçaos slavenregister online

slavernij register curacaoHet slavenregister van Curaçao is vanaf vandaag digitaal te raadplegen. Het initiatief is onderdeel van een onderzoek naar de invloed van slavernij op de levens van volgende generaties. Historicus en hoofdonderzoeker Coen van Galen van de Radboud Universiteit hoopt dat de kennis bijdraagt aan meer begrip over het verleden van Nederland.

Stichting Dierenhulp Curacao

stichting dierenhulp 200x200Het is weer de tijd van het jaar en we zien dat honden, katten, puppies en kittens weer veel op straat worden gezet, in een doos, aan een touw of op een plek ergens achtergelaten. Soms zijn de dieren ziek, soms hebben baasjes geen geld, soms zijn de baasjes verhuisd, soms is er geen reden. Stichtingen doen er alles aan om de dieren op te vangen, maar kunnen niet zonder uw donatie!

Papiamento spellingchecker

shirt papiamentu thumbWist u dat er ook een Papiamento en een Papiamentu spellingchecker bestaat voor Word en Firefox? Zo maakt u zo min mogelijk fouten tijdens het typen.

Papiaments oefenen

Omdat papiaments zo een mooie taal is heeft 'Henky' een leuke website opgezet met vele YouTube Papiament lessen, en dat blijkt een groot succes! Wanneer u de taal onder de knie wilt krijgen kunt u zeker even een bezoekje brengen aan de website: www.henkyspapiamento.com 

<De Youtube Papiament lessen in het Nederlands>

vriend heeft hiervoor zelfs speciaal een Youtube kanaal hiervoor opgezet, en dat blijkt een groot succes! Nu heeft hij sinds kort ook een website met kennistestjes

150 jaar geleden, afschaffing slavernij

tula1Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij op Curacao werd afgeschaft. Op 1 juli 1863 werd de slavernij verboden. Dat is slechts 150 jaar geleden! De moeder van mijn oma heeft dat nog meegemaakt! Het is dus niet eens zo gek dat dit onderwerp nog regelmatig een discussie onderwerp is op het Caribische deel van Nederland en in Suriname. Het duurde overigens nog 10 jaar voordat de slaven daadwerkelijk vrij waren.

Ontmanteling Antillen

vlag-van-de-nederlandse-antillenHet zal niemand ontgaan zijn, de Nederlandse Antillen bestaan per 10-10-2010 niet meer. Voor de één een geweldig nieuws, voor de ander een sober feit. Het is in ieder geval een enorm geschiedkundig hoofdstuk in de Nederlands-Antilliaanse geschiedenis.

NOS uitzending _ 10-10-2010

De feestelijkheden en gebeurtenissen rondom de opheffing van de Nederlandse Antillen als land.

Dit is één van de grootste staatkundige hervormingen in de geschiedenis van Nederland. Het tweedaagse bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Curaçao in het kader van deze mijlpaal vormt de 'oranje draad'. Het Koninklijk paar is onder meer aanwezig bij de laatste Statenvergadering van de Nederlandse Antillen en de festiviteiten rondom het strijken van de vlag van de Nederlandse Antillen op het Brionplein in hartje Willemstad. Verder staat het antwoord op de vraag Wat betekent deze historische gebeurtenis voor de bewoners van de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, maar ook voor Nederland en de Nederlanders? centraal. Presentatie: Rob Trip.

Woordenboek Papiaments-Nederlands

woordenboek-papiaments-nederlandsDit woordenboek gaat uit van voornamelijk hedendaags Papiaments zoals het gesproken en geschreven wordt op Aruba, Bonaire en Curaçao. Het is gebaseerd op een groot 'corpus' van gesproken taal en van letterkundige en niet-letterkundige teksten.

Door zijn praktische en functionele opzet en vormgeving is het ook zeer geschikt voor onderwijs van het Papiaments en Nederlands aan moedertaalsprekers van het Papiaments en voor onderwijs van het Papiaments aan moedertaalsprekers van het Nederlands.

Papiaments -> NL € 59,50 Bekijken
NL -> Papiaments € 69,50
Bekijken

Volkslied van Curacao

vlag-curacaoHimno di Kòrsou is het volkslied van Curacao. "Laten wij onze stem verheffen om de grootsheid van Curacao te bezingen" luidt de eerste regel van het volkslied.

Ontstaan van de vlag

vlag_curacaoDe totstandkoming van de vlag is opmerkelijk te noemen en ook de betekenis van de kleuren en symbolen zijn erg interessant. Een interview met de ontwerper.

Klimaat en weersverwachting

weather-iconHet klimaat van Curacao nader bekeken. Hoe zijn de 'seizoenen'? Ook een jaaroverzicht van de temperaturen en regenval.

Papiamentu vertalen

shirt-papiamentu_thumbEr zijn enkele online woordenboeken voor Nederlands<>Papiamento en Engels<>Papiamento. Ook hebben we wat woorden vertaald van Papiament naar Nederlands.

Ontstaan van papiaments

shirt-papiamentu-thumbOndanks de vele onderzoeken die gedaan zijn naar de oorsprong van het Papiaments is nog niemand in staat gebleken de exacte bron te verklaren. Bekend is dat de taal is ontstaan omstreeks de zeventiende eeuw; een tijd waarin de slavernij hoogtijdagen vierde op het eiland Curaçao. De meest waarschijnlijke theorie over het ontstaan van het Papiaments is dan ook dat de taal gegroeid is uit de wil van de slaven om met elkaar te kunnen communiceren.

Oude filmpjes uit 1938

Hoe zag Curacao er in de vorige eeuw uit? We hebben wat filmpjes op youtube gevonden. Zo valt het op dat bijvoorbeeld de Wilhelminabrug er nog niet is.

Dikshonario Woordenboek

papiaments dictionaryDikshonario / Woordenboek Papiaments-Nederlands / Nederlands-Papiaments is een handzaam woordenboek dat uitkomst biedt in de praktijk van alledag. Het woordenboek bevat zowel een uitgebreide woordenlijst Papiaments-Nederlands als een uitgebreide woordenlijst Nederlands-Papiaments. Daarnaast bevat het uitspraakregels voor beide talen.

€ 19,95 Bekijken

De West Indische Compagnie

De West-Indische Compagnie (WIC) tekende in augustus 1634 de overgave met de Spanjaarden bij San Juan. De ongeveer 30 op het eiland aanwezige Spanjaarden en een groot deel van de Taíno werden door de Nederlanders naar Venezuela gebracht en aan wal gezet.

Spaanse periode

Curacao werd in 1499 op 26 juli "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taíno op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taíno als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527.

Prekoloniale geschiedenis

De vroegste sporen van menselijke bewoning op Curacao zijn te vinden te Rooi Rincón. Het betreft een abri, een schuilplaats in de rotsen van zogenaamde meso-indianen, met een afvalhoop van schelpen.

f t g m

Laatste nieuws algemeen

Geen feed gevonden

Laatste CuraDeal Tweets

Card CuraDeal op houder 200px